Miss KK és az ő babái
2022. február 07. írta: Nőemlék

Miss KK és az ő babái

Élénken emlékszem rá, hogy mikor találkoztam vele először.

Még talán egyetemre jártunk, és a Kálvin környékén, a Baross utcában iszogattunk hármasban, amikor az egyik barátnőm rámutatott egy brutálisan nagy fejű, pici testű nőt ábrázoló papírra, ami egy betonból készült utcai kaspóra(?) volt felragasztva, és azt mondta nekünk, hogy ezt egy női street artist csinálja, és hogy több ilyen bábut is fel lehet fedezni a városban. (Akkor még sajnos nem volt okostelefonom - ami már akkoriban is cikinek számított -, szóval nem tudtam lőni egy jó fotót, amit most nagy mellénnyel berakhatnék ebbe a bejegyzésbe...) Nekem jó pár év és egy street artról szóló városi séta kellett hozzá, hogy mostmár én is felismerjem a Miss KK néven alkotó utcai művész remekeit.

Ez most tehát egy rendhagyónak tűnő blogbejegyzés egy még nagyon is élő, a várost jelenleg is folyamatosan formáló nőről! Talán van, aki még emlékszik az első, beharangozó bejegyzésre, amiben azt írtam, hogy ez egy színes blog lesz, ahol egyaránt szó lesz utcákról, terekről, szobrokról, emléktáblákról, létező és kitalált nőkről.  És bár akkor még nem is gondoltam volna, most már elmondhatom, hogy street artról is!

20210906_134631.jpg

Ha jól emlékszem, ez a már kevésbé könnyen felfedezhető alkotás a II. kerületi Varsányi Irén utcában található (és talán Uma Thurman néz vissza ránk)

20210906_134615.jpg

A bal combjánál (rendezői bal) látszik a Miss KK-szignó. Ez volt az első baba, aminél ezt észrevettem! (Pedig máskor épp csak ki nem szúrta a szemem... később láthatjátok is, hogy mire gondolok!)

Nos, akkor mik is ezek a babák? Mit takar a falragasz? Ki az a Miss KK?

Miss KK egy hazai street artist. Vagyis olyan művész, akinek a szó szoros értelmében a város a vászna. Szerintem, a sajtónak is hála, míg mára már egyre többen ismerik a Cipoe vagy (személyes kedvencem) a 0036Mark néven futó utcai alkotók tagjét (graffitivel felfújt szignóját), ill. falragaszait, addig Miss KK talán kevésbé ismert. Az ő művei arról ismerszenek meg, hogy mindig veszi egy híresség arcát, amit összemontázsol egy fiktív, jóval kisebb testtel, a póló/pulcsi/felső magasságában pedig elhelyez valamiféle társadalomkritikát, társadalmi üzenetet is. Lásd pl. fent: "Women are more than muses", vagyis a nők többek, mint pusztán múzsák. Mit ne mondjak, lehet vele azonosulni!

Mi az a falragasz? Egy olyan utcai műalkotás, ami úgy készül el, hogy kinyomtatják papírra a művet, ami jellemzően egy kreatív grafika, montázs, majd azt a választott helyszínen felragasztják a falra. Angolosul paste up.

20210910_183052.jpg

Ne kérdezzétek, hogy melyik híresség kölcsönözte az arcát ennek a babának, mert fogalmam sincs 

20210910_183100.jpg

És így talán jobban látszik a felirat. Vagyis: legyél az, akire fiatalabb korodban szükséged lett volna.

Őszintén bevallom, nem gondoltam volna, amikor elkezdett megfogalmazódni bennem ez a blogbejegyzés, hogy ennyi online interjút találok fent az interneten Miss KK-vel! Hogy ki ő? Az derült ki ezekből az interjúkból, hogy egy olyan, állítólag egyedüli női alkotó ebben a street artos szubkultúrában, akit gyerekkora óta vonzott ez a fajta művészet és abból is elsősorban a graffiti, amiben viszont kevésbé érezte ügyesnek magát. Aztán úgy indult el az utcai művészet útján, hogy egy divattervező iskolába járt, ahol a képzés végén vizsgamunkának egy általa tervezett és megvarrt ruhát kellett leadni. Ehhez pedig kellett egy divatrajz, egy illusztráció, amit gyorsan kellett összedobnia a közelgő határidő miatt, amit így mindenféle képekből vagdosott össze. Hogy hogyan lettek aztán ebből életnagyságú babák, arra már nem emlékszik, viszont megtanulta különböző grafikai programok használatát a suli miatt, így a kiragasztott alkotások már így készültek el - az első egyébként 2007 környékén. Mivel akkoriban a Ferihegyi Reptéren dolgozott biztonsági őrként, a megszülető babák nyomdai költségeit az elkobzott italok árából fedezte. Zseniális.

A babákat az idézeteken keresztül építi fel. Olvas vagy hall valamit, amit éppen akkor a magáénak érez, utána ehhez álmodja meg a ruhát, az arcot, a babát. Régen a Havannáról  biciklizett be egy kis BMX-szel a belvárosba és a hajnali órákban ragasztott - amit amúgy azóta a térfigyelő kamerák elterjedése miatt sokkal nehezebb kivitelezni. Viszont a ragasztás még mindig éjszakai műszakban történik. Van olyan is, hogy kinéz romos állapotban levő üvegkirakatokat vagy használaton kívüli vaskapukat, ahová el akarja helyezni a babákat, máskor többedmagával "bandázva" az éjszakában ott lapul a táskájában a mű, ha szembejön egy jóféle helyszín. Egy tavalyi interjú szerint havonta minimum egyszer megy ragasztani az utóbbi időben. Munkáival elsősorban a Madách tér környékén meg úgy am block a "bulinegyednek" csúfolt Belső-Erzsébetvárosban találkozhattok, de jutott át Budára is (lásd: első kép). Aki pedig volt olyan szerencsés, hogy eljutott ősszel a Deak17 Galéria Budapest Street Archeology c. kiállításra, az ott is találkozhatott 4, kifejezetten erre a kiállításra készült alkotásával.

img_20200827_193256.jpg

A baba zsebén található a felirat: school does not teach life - az iskola nem az életre nevel. Ha jól tudom, ez az egyetlen férfi baba.

A rejtélyes Miss KK személyi igazolványán szereplő nevét egyik interjúban sem találtam meg. Pedig valószínűleg könnyű lenne lenyomozni, mert a Sugarbird nevű hazai ruházati márka egyik tervezőgrafikusa. És akkor itt most álljunk meg egy pillanatra! Emlékszem, amikor megtudtam ezt az infót, teljesen ledöbbentem! Egy menő, az underground kultúrában ismert nő egy olyan cégnek dolgozik mint a Sugarbird? Ez nekem tűz és víz. RBG és Kim Kardashian. Slachta Margit és Tóth...Kulcsár Edina. Miért éppen ezt a céget választotta munkahelyének, ami kiszolgálja a hazai celebvilágot, amikor ő a köztéri munkáival szerintem ellene megy ennek? Aztán persze, nem kellett sokáig keresgélnem a válaszokat. Valószínűleg ebből a munkából kényelmesen tudja űzni ezt a hobbit és pont. Viszont mint az az interjúkból kiderült számomra, ő nagyon is élvezi a tervezőgrafikusi feladatait, baromira szereti a munkáját, a cégét, a ruhákat, amiket létrehoznak. Sőt, amennyire láttam, be is viszi a street artot a kollekciókba! (És akkor itt, ezen a ponton be kell valljam, hogy nekem amúgy rettenetesen tetszenek a Sugarbird magyar népművészet által ihletett kollekciói...de a márkával viszont bizonyos okok miatt sajnos nehezen tudok azonosulni, így aztán még nem szereztem be egyetlen ruhadarabot sem.) Miss KK-t felfedezhetitek egyébként a vállalkozás kampányképein is. Ő az a lány, aki mindig eltakarja a száját az egyik kezével.

miss_kk_vhol_budan_talan_batthany_utca.jpg

Szegény babából nem sok maradt. A nyakánál felfedezhető a Miss KK szignó.

És akkor a végére hagytam egy vallomást. Valamikor a kedvenc youtuberemről láttam egy képet, és egyből azt ugrott be, hogy milyen menő "baba" lenne belőle is! Szóval, kedves Miss KK! Ha olvasod ezeket a sorokat, és mint egy tündértől, Tőled is lehet kívánni hármat, akkor legyél oly jó, és Edinából is varázsolj egy utcai műalkotást! Biztos vagyok benne, hogy megtalálod hozzá a megfelelően frappáns feliratot! ;)

edina_2.png

Köszönettel:

Egy street art rajongó

 

Hol nézz utána?

Szemtelenül művészi - Interjú Miss KK-val. Absolute Budapest Blog. 2017. február 28.

„Nyitott kapcsolatban élek Budapesttel” – Miss KK street artisttal beszélgettünk. We Love Budapest weboldal. 2021.04.08.

“A divat önbizalom, alkotás, álmodozás” – interjú Miss KK-val, a Sugarbird grafikusával. Marie Claire weboldala. 2021.09.27.

Miss KK instagram oldala.

 

Képek forrásai:

Miss KK-babák: mind saját felvételek 2020 augusztusa és 2021 októbere között.

Potyondy Edina youtuber: saját Facebook oldala. 2020.12.31.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://noemlek.blog.hu/api/trackback/id/tr3117205708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása